+386 40 986 110    

Je morda čas za zamenjavo nepremočljive vetrovke ?

17. 04. 2017 - Avtor Juptis
Je morda čas za zamenjavo nepremočljive vetrovke ?
Pomlad je čas, ko se narava prebuja. Narava ozeleni in na novo zaživi. Vonj gozda in zelena barva nas pomirjata in izboljšujeta razpoloženje. Temperature se počasi dvignejo iz hladnih zimskih do povsem poletnih. Pogosteje se odpravimo v naravo in na prostem izvajamo različne aktivnosti. Zaradi nihanja temperature moramo tudi prilagoditi izbor oblačil, saj nas spomladi lahko ujame kakšen kratkotrajen naliv. Dobra nepremočljiva jakna je bistvenega pomena za vse vrste dejavnosti na prostem. Glavni namen je seveda ostati suh, hkrati pa je potrebno poskrbeti tudi za toploto.
Dandanes so vetrovke po letih raziskav in razvoja narejene kar se da dobro, pa vendar kot vemo nobena stvar ne traja večno, zato je čas da preverimo svojo vetrovko. Kadar vaša vetrovka prične absorbirati vodo, pomeni da prepušča vodo. Vodo neprepustna zaščita je obrabljena, morda je razlog zaradi trenja pri nošenju nahrbtnika ali pa preprosto zaradi časa uporabe.


Poskusite z ponovno zaščito z impregnacijski spreji za tekstil.Če imate na vetrovki luknjo potem priporočamo adhezivni trak za zaščito.
Če se vaša vetrovka ne da popraviti, potem je čas , da si privoščite novo vetrovko.

Katere lastnosti pa so prave za vas ?

Predvsem je pomembno ali rabimo vetrovko za prave pohodniške ture, lažje sprehode ali kolesarjenje. Vetrovke z zunanjo zaščito plasti DWR (Durable Water Repellent ) , ki so cenejše , ne ponujajo hkrati tudi zračnosti in je potrebna večkratna obnova zaščite. Nekateri proizvajalci ponujajo svoje tehnologije kot so; Isotex (Regatta), Tres-tex (Trespass), Aquafoil (Berghaus), AquaDry (Craghoppers & Dare 2b).GORE-TEX® je najbolj prepoznavna in pogosto uporabljena membrana velikih blagovnih znamk. Zračnost glede na vašo aktivnost in proračun bo odvisen od tega, ali želite, da se doda faktor zračnosti. Vendar pa obstajajo tudi druge funkcije, ki lahko dodajo zračnost vaši jakni ; npr prezračevalne zadrge pod pazduho in mesh podloženi žepi. Splošno pravilo: bolj energična je dejavnost, ki jo izvajate , bolj potrebujete jakno , ki ima dobre lastnosti zračenja. Druge značilnosti : lepljeni šivi ( dodatna raven zaščite ) , prilagodljiva kapuca, ki nas ščiti pred vetrom in dežjem, notranji žepi za zaščito vaših dragocenosti, nastavljivi velcro rokavi.

Cena Stari rek "dobili boste toliko kolikor ste plačali" res velja za nepremočljive vetrovke.Dražje vetrovke imajo boljše in več hidro izolacijskih funkcij in so namenjene za spopadanje z resnimi vremenskih razmerami. Vendar, koliko boste porabili za vodotesno jakno je odvisno od tega,za kaj se uporablja , saj ni smiselno vlagati v najboljšo jakno, ki jo morda potrebujete samo za sprehajanje psa.

Ne pozabite na osnovno pravilo, da je najbolj pomembno , da je gibanje redno in vsaj uro na dan.
Pri nas najdete širok nabor jaken za vsak dan kot tudi lažje pohodništvo.
Preveri ponudo vetrovk