+386 40 986 110    

Napihljiva postelja je za kampiranje najboljša izbira

23. 09. 2017 - Avtor Juptis
Napihljiva postelja je za kampiranje najboljša izbira

Takšno ali drugačno kampiranje postaja vedno bolj priljubljeno, zato se vedno več ljudi pričenja zavedati, kako pomembne so kvalitetne blazine za kampiranje, ki nam zagotavljajo miren in sproščen spanec nekje v naravi. Od vrste spalne podloge je namreč odvisno, ali boste spali kot kralj ali pa se boste vso noč premetavali in prosili za vsaj pol ure še kako potrebnega spanca.

 

Napihljiva postelja pride prav vsakokrat, ko potrebujete prenosni sistem za spanje, pa naj gre za noč, ki jo boste preživeli na tleh v prijateljevi hiši ali pa za pravo kampiranje nekje v divjini. Kvalitetno napihljivo ležišče ne poskrbi le za udobje in mehkobo, temveč tudi prepreči, da bi vas ponoči zeblo. Na tržišču je zadnje čase ogromno različnih spalnih podlog, sami pa morate izbrati tako, ki bo ustrezala vsem vašim potrebam in željam.

 

Samo zamislite si, da bi na kampiranju zvečer morali ležati na trdih in mrzlih tleh. Kvalitetne spalne podloge ta problem rešujejo tako, da nudijo dobro izolacijo pred mrzlimi tlemi, obenem pa poskrbijo za udobno površino za spanje.


Toplota, toplota: izolacija in R vrednost

 

Toploto spalnih podlog merimo z R vrednostjo, ki predstavlja izolacijsko sposobnost podloge. Boljša je izolacija, bolj toplo bo ležišče. Vrednost se lahko giba od 1 do 10, pri čemer 10 pomeni odlično izbiro za uporabo pri zimskih temperaturah (največja izolacija), vrednost 1 pa je primerna za spanje v vročih poletnih nočeh.

 

R vrednost je seveda odvisna od materiala, s katerim je spalna obloga napolnjena. Tako poznamo spalne podloge s perjem in puhom, spalne podloge s peno, podloge polnjene z dobrim starim zrakom (napihljive postelje) pa tudi samonapihljive spalne podloge.

 

Ni ga čez staro, dobro udobje

 

Drugi pomembni dejavnik, ki ga moramo pri nakupu spalne podloge upoštevati, pa je udobje, ki nam ga le-ta zagotavlja. Zelo redko se namreč zgodi, da boste našli prostor za spanje, ki bo prekrit z mehkimi iglicami kakšne smreke ali bora. Ponavadi moramo spati kar na trdih tleh, po možnosti prekritih s kamenjem ter prepredenimi s trdimi koreninami.

 

Na udobje spalne podloge vpliva predvsem material, iz katerega je narejena. Pri napihljivi postelji lahko na mehkobo vplivate kar z dodajanjem ali odvzemanjem zraka. Pomembno pa je tudi to, kako velik je tak spalni pripomoček. Zatorej poskrbite, da boste kupili dovolj veliko spalno podlogo.

 

 

Vrste spalnih podlog

1. Samonapihljiva blazina

Samonapihljiva blazina je plast porozne pene, ki je ovita v sintetično tkanino, ponavadi najlon. Ko je ventil odprt, porozna pena absorbira zrak, zato se blazina napihne. Takšen tip podlog nudi dobro izolacijo, kar pomeni, da ima višjo R vrednost. Po drugi strani pa so takšne samonapihljive blazine kar precej težke, pa tudi težje jih je primerno spakirati. Najbolj primerne so za kampiranje z avtomobilom.

 

2. Podloga za spanje iz pene

Takšna podloga za spanje je preprosta in cenovno najbolj ugodna različica, ki je hkrati tudi najbolj vzdržljiva, saj ni nevarnosti, da bi jo preluknjali ter bi zaradi tega uhajal zrak. Za njo je značilna penasta konstrukcija z zračnimi celicami. Njena R vrednost je ponavadi le okrog številke 2, pa tudi z udobjem se ne more pohvaliti. Takšne podloge so najlažje od vseh vrst spalnih podlog, zložite pa jih lahko v precej velik pravokotnik.

3. Napihljivo ležišče

Imenujemo ga tudi napihljiva blazina ali napihljiva postelja in podobno. Napihnete ga kar z zrakom iz svojih pljuč. Nekatere napihljive blazine imajo tudi možnost, da jih napolnete s pomočjo ročne ali nožne tlačilke za napihljivo ležišče.

 

Napihljivo ležišče je znano po tem, da je izredno udobno. Njegova R vrednost sicer ni tako visoka kot pri samonapihljivih blazinah, vseeno pa zagotavlja zadostno toplotno izolacijo. Napihljivo ležišče je bistveno lažje in bolj priročno za pakiranje, saj ga lahko zložimo v velikost steklenice za vodo. Napihljiva postelja je najboljša rešitev za večino ljudi, ki se odpravljajo na kampiranje.

 

Napihljiva postelja Vango

 

Predstavljamo vam napihljivo posteljo Vango, ki vam bo zagotovila udoben prostor za počitek in spanec. Vango napihljivo ležišče se hitro napihne in spusti, poleg tega pa se resnično prilagodi prav vsem situacijam, zato vas ne bo nikoli razočaralo. Izdelano je iz trpežnega vinila ter mehkega zgornjega materiala iz velurja.

 

Blazina za kampiranje Vango je izredno praktična, saj jo lahko zložimo tako, da jo nesemo kar v nahrbtniku. Nudi dobro toplotno izolacijo pred mrzlimi tlemi, hkrati pa je zelo lahka, zato vas med kampiranjem in pohodništvom ne bo obremenjevala s svojo težo. Napihljiva postelja Vango je cenovno ugodna rešitev prav za vsakogar, ki se odpravlja na kampiranje. Preizkusite jo tudi vi!