+386 40 986 110    

Uporaba kompresijskih oblačil ugodno vpliva na športnikovo aktivnost

02. 11. 2016 - Avtor Juptis
Uporaba kompresijskih oblačil ugodno vpliva na športnikovo aktivnost
V zadnjih letih so raziskave o vplivu kompresijskih oblačil na končno uspešnost športnika pokazale, da nošenje takšnih oblačil poveča raven zmogljivosti in pokazale tudi, da športniki hitreje okrevajo ob nošenju kompresijskih oblačil.
Glede na konstrukcijo oblačila gre za poseben način pletenja, kjer so niti oziroma zanke oblikovane tako, da oblačilo stisne mišico v točno določenih predelih, ne da bi s tem povzročilo poslabšanje pretoka krvi. Učinek je ravno nasproten, in sicer pri nošenju kompresijskih oblačil med športno aktivnostjo se poveča krvni obtok, kisik v krvi, posledično se poveča mišična moč, zmanjša se bolečina po aktivnosti in hkrati se zmanjša koncentracija mlečne kisline v mišicah.

Najpomembnejše pri kompresijskih oblačilih je vsekakor to, da mišice ostanejo ogrete, kar pa posledično zmanjša možnost dodatne utrujenosti, napetosti in poškodb. Oblačila imajo prav tako funkcijo odvajanja znoja iz površine telesa, zmanjšanja možnosti prevelikega drgnjenja ter posledično nastanka izpuščajev in odrgnin. Zaradi oblike in dobrega prilagajanja k telesu so ta oblačila udobna in ne predstavljajo dodatnih ovir pri teku. Glede na surovinsko sestavo so sestavljena iz mešanic elastana, poliestra ali poliamida oziroma Lycre®.

Vzdrževanje oblačil
Ne priporoča se uporaba mehčalcev in sušenje v sušilnem stroju. Navodila proizvajalca je potrebno upoštevati.Ne pozabimo pa tudi na dejstvo , da na življenjsko dobo oblačila vpliva tudi to, kako pogosto se ga uporablja in pere.

In seveda;  zaradi kompresijskih oblačil bomo tudi bolj modni.